esmaspäev, 29. aprill 2013

Ettevalmistused istutamiseks.

Tomatid õitsevad ja ootavad pikisilmi kasvumajja istutamist, kuid alles on aprillilõpp. Külmad hiilivad ringi igal teisel ööl.   Taimede mahapanemine kütteta kilemajja lõppeks minu jaoks nendest ilma jäämisega. Veel tassin vanemate pool igal õhtul oma tomatid  kasvuhoonest aiamajja ja hommikul taas välja. Rutiinse tegevuse käigus on peas tärganud ideid, mida üritan realiseerima hakata.
Ostan ehituspoest 1cm paksused penoplastilehed suurusega 1m x 1,2m. Need lõikan pikuti pooleks, nii et saan topeltkoguse 0,5m x 1,2m tahvleid. Nendega plaanin soojustada kilemaja seestpoolt maapinna lähedalt. Eelmisest aastast on alles 1m laiust mullikilet, millega jätkan külma takistamist väljast, ca 40cm kõrguselt maapinnast.
Aprilli viimasel nädalavahetusel sõidutame esimesed 9 tomatitaime maale, et pühapäeva pärastlõunal, kui ettevalmistused kilemajas on lõpule viidud, nad maha istutada. Võtan katsetuseks igast sordist 1-2 taime. Kui siiski vaatamata soojustusele peaksid nad saama külmanäpistatud, on kõikide sortide tagavara kenasti olemas.
Tjah, välimuselt jääb meie tomatimaja siledatele ja säravatele polükarbonaadist taimehallidele alla. On maiselt matsakas, robustne, kuid mis sellest. Mul on hea meel, kui olemasolevaid vahendeid saab ära kasutada ja... tundub, et taimed interjööri pärast ei "põe". Peaasi, et piisavalt valgust, soojust, niiskust, toitaineid....
Kuni käivad ettevalmisetused istutamiseks, võtavad taimed lauda seina ääres õhu- ja päikesevanni. Kusjuures vilus küündib õhusoe vaevu kümne kraadini.

Viimaks saavad tomatid oma kasvukohale muttide poolt kobestatud ja kõdusõnnikuga rikastatud mulla sisse. Jääb loota, et mu pingutused lähevad igati asja ette.
Vaheltult enne asjade pakkimist, et koju sõita, käib isa välja mõtte, et  soovi korral võib kasvuhoonesse tekitada puhuri, mis vajadusel termostaadi abil hakkab teatud temperatuuri juures sooja puhuma. Oi, no muidugi võtan idee kuumalt vastu ning juba sätivad mehed tehnika (mis ei jää karvavõrdki mu "kaasaegsest" kasvuhoonest alla) töökorda.
Järgnevad fotod on tehtud paar päeva hiljem 1. mail, olles tagasi maakodus ning saades positiivse tagasiside osaliseks - soojustus koos "küttesüsteemiga" toimib. Taimed on kenasti kolm ööd üleelanud, siinjuures ühel neist esines EMHI andmetel -1,6 külmakraadi. Riskin ja istutan kasvuhoone taimi täis.
Kui õigesti aru saan, siis termostaadi moodustavad kaks vidinat: ülemisel pildil olev huvitav kahe gradueeritud skaalaga termomeeter (alumine registreerimas õhusooja, ülemine välja timmitud kindlale näidule), millest juhe läheb kasvumaja teise otsa (alumisel pildil) ühe salapärase rippuma pandud kasti sisse, mis omakorda on ühendatud maas oleva puhuriga. Kogu see krempel on reguleeritud nõnda, et kui temperatuur langeb alla 4-5 soojakraadi, hakkab puhur tööle.

 Soovin vaid, et ööd on siin pimedad... ehk soojad :) No kui, siis väga minimaalse miinuskraadiga.

laupäev, 20. aprill 2013

Algavad mullatööd.

Toimetused maakodus.
Lumi on nüüd maapinnalt haihtunud, kuid jalgealune on kohati väga pehme, muruplats luitunud väljanägemisega. Veel pole värske rohukõrs haljendama löönud. Töömees mutt on aga maastikukujundamise tõsiselt ette võtnud; mullahunnikud on kobaras siin ja seal muruplatsil ja peenramaal. No mida sa  selle aktiivse aiakujundajaga peale hakkad! Looja looming nagu iga elushing siin maamuna peal ennast teostamas. Tema käpatöö riivab küll silma, kuid ei ole mul südant neid maaaluseid asukaid maakodu territooriumilt minema kihutada. See pole ka nii lihtne. Olen küll kinnistu üks omanikest, kuid jagan seda kõige elavaga.
Öeldakse, et ei ole head, ei ole halba. Kõik lihtsalt ON. Üritan leida ka muti toimetustes enda jaoks positiivset. Temast saab mulle kevadine abiline  kasvuhoone mullatöödes. Nimelt, vahetan eelmise aasta tomatimulla välja ning asendan muti poolt kohevaks töödeldud pinnasega. Tassin vana kartulipõllule ning toon muruplatsilt värske asemele ning lisan juurde ka kõdusõnnikut. See on suur töö, kuid usun, et tomatitaimed hindavad mu ettevõtmist, olles tublid ja vitaalsed ning pakkudes rikkalikku saaki.
Kasvuhoone ise vajab lähiajal siit-sealt putitamist; otste kiletamist ning luugiavaja paigaldust.
Kuna taimed on kenasti õide puhkenud, siis on plaanis nad võimalikult varsti oma kohale istutada. See eeldab kasvumaja soojustamist. Selles suunas oma mõtteid mõlgutan.




laupäev, 13. aprill 2013

Juurikaseemned "likku"

Täna on 13. aprill, sombune laupäev ja minul mõte mõned peedi-porgandi seemned idanema panna selleks ette nähtud nõusse. Idandid seekord mitte koheseks söögiks, vaid muldapistmiseks lähiajal, olgugi et lumesaared veel kaunistavad maad. Tegelikult ei ole ma  plaani pidanud, kuhu mida kasvama panna, aga katsetamisekiiks tuli peale, et just niimoodi juurikakasvatust alustada sel aastal.


Mind huvitab väga, millise maitsega on valge peet Albino. Välimuselt meenutab pigem mõnd rõigast. Info pakendil ütleb, et see sort ei paksenda verd, sisaldab palju joodi. Sobilik maksahaiguste korral.
Lilla porgand Purple Haze H sobib külmutamiseks, värskelt tarbimiseks, konserveerimiseks, mahla valmistamiseks. Maitselt on võrdne hariliku porgandiga.

Et saada saaki võimalikult vara, võiks tulevikus proovida hoopis sügiskülviga, mille katta kattelooriga,  nagu Johnnyseeds´i lehel ühelt pildilt näha võib:
Väga ahvatlev idee! Ehk on reaalne ka meie kliimas.
 
 

esmaspäev, 8. aprill 2013

Tomatijutt jätkub...

Täna, 8ndal aprillil on päike valdavalt pilve taga, aga taimed toon sellegipoolest kasvuhoonesse. Toas on liiga soe peale kütmist; hakkavad muidu venima. Karastamine kulub suurtele taimedele ära.

 

Tänaseks on paprikate külvist möödas 2 kuud ja paar päeva peale. Tomatid said mulda 1,5 kuud tagasi ning märtsi lõpus suurematesse pottidesse ümberistutatud.
Täna on nad sellist nägu :)
Vasakul ees karbis on Betalux, madal sort, mida esimest korda katsetan. Juba 96-100 päeva peale idanemist peaks hakkama saaki andma. Pidades silmas oma kasvatamisvõimalusi maakodus, on  mulle meelepärased madalad variandid, mis ka varakult viljuma hakkavad. Seetõttu olen valinud veel Mato, eelmisel aastal hästi edenenud oranži sordi, Roma... Marmande külvasin küll seemnepakendil oleva ahvatleva tomatipildi pärast. Loodan, et just nii maitsev ka reaalselt saab olema tulemus.
Kõrgekasvulise kirsstomati Red Cherry ning suhteliselt pikema kasvuajaga lihatomati Cour de bue jaoks leian ka koha. Kuna suvi on meil lühike, kuid valgust kõige rohkem juunis-juulis, olekski idee juba siis korjata oma taimedelt maitsvaid vilju. Küll siis augustis annavad saagilisa hilisemad sordid.
 
 
Paprikasorte on kolm: varajane Gypsy F1, Afrodita ja Neusiedler Ideal, mis tärkab teistest tunduvalt hiljem.

Oranži sordi (Afrodita) taimel on tekkinud juba õiepung. Väga rõõmustav uudis! Jään ootama aga uusi üllatusi.