pühapäev, 31. märts 2013

Tomatijutt.

Igatsen juba väga omakasvatatud maitsvaid tomateid leivale ja salatisse. Ei ostaks parema meelega kaugete maade kraami, aga hädaga teen seda. Kirsstomatitel pole teinekord maitse poolest väga vigagi.
Eelmisel aastal sain oma esimesed maitsvad viljad 5ndal juulil. Siis alustasin taimede ettekasvatusega  6ndal märtsil. Kui nüüd külvamisega aegsasti peale hakata, peaks ehk ka varem tomati lauale saama, unistan ja mõtisklen endamisi. Nii otsustangi seemned mulda pista 23ndal veebruaril; tervelt 11päeva varem kui mullu.
Peagi küünitavad rohelised  ninad mullast välja valguse poole.
Märtsikuu ilmad rõõmustavad mind väga, olgugi et väljas on külm, öösiti lausa - 20 kraadi ringis. Päevad on aga täis päikest.  Olen väga rahul ja tänulik. Arvatavasti ka "tibukesed" aknalaual. Toatemperatuuri hoian +16-18C kanti. Panen põhirõhu valgusele. Päike nagu tahaks minuga koostööd teha; pea iga päev on ta platsis: orienteeruvalt kl 8-11.30 vaatab magamistuppa, kl 14.30- 17.30 elutuppa. Koos tema liikumisega reisivad mu taimed ühelt aknalaualt teisele. Nii teeb see umbes 6,5 tundi päikesevanni pea iga päev.
Keset märtsi asun läbi viima üht eksperimenti, mis mõttevälgatusena ammu kusagil ajusopis endast märku andnud. Kuna hetkel asume kõrgrõhkkonna mõjualas, proovin osadele taimedest päikesevalguse aega veelgi pikendada.Toimetan nad vanemate poole. Kütteta kasvuhoonesse siiski  viia ei saa, kuna mõned klaasid on  lumeraskuse tõttu katki ning päevane maksimum temperatuur vaid + 10C. Mina teen aga hoopis nii, et paigutan taimepotid papist karpi. Karbi panen suurde läbipaistvasse kilekotti, veelgi parem, kui see oleks mullikilest, ning viin oma kupatuse aiamaja äärde pingile päikest võtma. Kaks järgmist pilti on tehtud 18.03, kui õues -5C, põhjatuul, mis istumisnurka peale ei puhu.

Termomeeter on taimede kõrval, et kontrollida temperatuuri, mida saab reguleerida lihtsalt; hoides kotisuud koomal, on soojust seal rohkem ja jättes ava suuremaks, langeb ka temperatuur.
Niimoodi võtavad mu tomati- ja paprikaistikud  keskpäevase päikese käes 3 tundi õhuvanni +16-+22C soojuses, kuni kasvuhooneski õhutemperatuur sobilikum. No muidugi ei ole tööl käival inimesel niimoodi aega totrusi teha ja jantida. Minul, aga just praegu on selline võimalus ja soov hullustükkideks :)
Nüüd 10 päeva hiljem (28.03) on tomatid-paprikad tublisti edenenud. Ega muidu ei usukski, kui  poleks fotojäädvustusi. Keskpäevast kuni kella 16-17-ni võib jätta  nad kasvuhoonesse.

Lumi kasvumaja kõrval ulatub endiselt peaaegu räästani. Taimed aga paistavad rahul olevat; soojust ja valgust on piisavalt. Kui temperatuur langeb +10-12 C piirile, toimetan kasvandikud taas tuppa järgmist päikeselist võimalust ootama.